Lecznicze spożywanie miodu
Aby zwiększyć przyswajalność miodu należy rozpuścić go w ciepłym płynie (do 48 °C) np. woda, mleko, herbata, soki i przyjmować na pół godziny przed posiłkiem.
Dawkowanie:
Dorośli - 40-100 g dziennie, jednorazowo lub w 2-3 dawkach (1 łyżka stołowa = 12 g miodu)
Dzieci od 3 roku życia - 20-50 g dziennie, jednorazowo lub w 2-3 dawkach (1 łyżeczka do herbaty = 7 g miodu)
Dzieci od 1 roku do 3 lat - 1 łyżeczka do herbaty (7 g dziennie)
Dzieciom do 1 roku życia miodu nie podaje się
Uczulenie na miód:
Alergeny obecne w miodzie
- pyłek kwiatowy roślin z rodziny złożonych (słonecznik, bylica, złocień, mniszek, nawłoć, ambrozja)
- pyłek traw (tymotka siewna)
- pyłek drzew (brzozy, leszczyny, oliwki)
- białko pszczół
- zarodniki grzybów pleśniowych
- grzyby drożdżoidalne
- algi
- białko i produkty przemiany materii owadów wytwarzających spadź
Objawy uczulenia
- dermatologiczne (pokrzywka, świąd, obrzęk)
- gastryczne (nudności, wymioty, biegunka)
- ze strony układu oddechowego (skurcz oskrzeli, nieżyt nosa)
- anafilaksja (objawy natychmiastowe)
Działania zaradcze
- przerwanie podawania miodu
- zmiana odmiany miodu (o ile również nie powoduje uczulenia)
Opracowano na podstawie literatury pszczelarskiej i medycznej.