Termin realizacji zamówień na FORMY i ŚWIECE wynosi 3-15 dni roboczych

Koszyk pusty
Skip Navigation Links
Sklep
| O nas..
| Koszyk
| Galerie
| Regulamin
| Inf. Wysyłka
| Zaloguj
| Kontakt
Cennik detaliczny:

Nazwa:

Książka - "Pierzga - najcenniejszy produkt pszczel

Nr katalogowy:

0326

Cena:

19,00zł

Brutto: 11,00

jednosta miary: egz.

Opis:

Autor: Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Wydawca: Fundacja Pomocy Człowiekowi i Środowisku "Humana Divinis"
Stron: 40
Format: 15x21 cm
Rok wydania: 2010
Oprawa: Miękka
ISBN: 978-83-60152-17-9


Spis treści

POWSTAWANIE I PRZECHOWYWANIE PIERZGI 3

Powstawanie pierzgi 3

Znaczenie pierzgi w rodzinie pszczelej 4

Zwiększenie zbiorów pierzgi 5

Ręczne pozyskiwanie pierzgi 6

Mechaniczne pozyskiwanie pierzgi 7

Suszenie i przechowywanie 10

SKŁAD CHEMICZNY PIERZGI 11

Węglowodany 11

Białko i aminokwasy 12

Substancje lipidowe 15

Kwas mlekowy 16

Mikroelementy 16

Inne substancje 17

Porównanie składu chemicznego pułku kwiatowego i pierzgi 18

ZANIECZYSZCZENIA PIERZGI 19

Metale szkodliwe dla zdrowia 19

Środki ochrony roślin 21

Mykotoksyny 22

Szkodniki magazynowe 22

WYMAGANIA JAKOŚCIOWE PIERZGI 23

Wymagania normatywne dla pierzgi suszonej 23

WŁAŚCIWOŚCI BIOLOGICZNE PIERZGI 24

Działania antybiotyczne 24

Działania immunostymulujące 25

Działanie odżywcze 27

DZIAŁANIE LECZNICZE PIERZGI 28

Pierzga w kardiologii 28

Przewlekłe zapalenie wątroby 29

Niedokrwistość z niedoboru żelaza 30

Przewlekłe zapalenie migdałków 31

PIŚMIENNICTWO 33

NOTATKI

 

Skip Navigation Links
Sklep
| O nas..
| Koszyk
| Galerie
| Regulamin
| Inf. Wysyłka
| Zaloguj
| Kontakt

Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie tekstu oraz grafiki ze strony zabronione Copyright © Sklep Pszczelarski Szczepan Socha 2014