Termin realizacji zamówień na FORMY i ŚWIECE wynosi 3-15 dni roboczych

Koszyk pusty
Skip Navigation Links
Sklep
| O nas..
| Koszyk
| Galerie
| Regulamin
| Inf. Wysyłka
| Zaloguj
| Kontakt
Cennik detaliczny:

Nazwa:

Książka - "Miód skład i właściwości biologiczne"

Nr katalogowy:

0367

Cena:

58,00zł

Brutto: 29,00

jednosta miary: egz.

Nakład wyczerpany

Opis:

Autor: Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia
Wydawca: Przedsiębiorstwo Wydawnicze „Rzeczpospolita”
Stron: 328
Format: 16,5x23,5 cm
Rok wydania: 2008
Oprawa: Miękka
ISBN: 83-60192-82-5

 


Autorami publikacji są pracownicy naukowi Instytutu Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu. Po raz pierwszy w historii europejskiego piśmiennictwa pszczelniczego przygotowano tak kompletną i wyczerpującą monografię naukową na temat miodu, będąca sumą światowego stanu badań, a także kilkudziesięcioletnich doświadczeń i pracy naukowej obojga autorów. Monografia, prócz dogłębnej analizy chemicznej i biologicznej samego produktu, kładzie duży nacisk na zastosowanie miodu jako jednego z podstawowych produktów wytwarzanych przez pszczoły, jego znaczenie i medyczne oddziaływanie, co jest szczególnie ważne dla przydatności dzieła. Wzrasta zainteresowanie społeczeństwa chorobami cywilizacyjnymi, a alternatywne metody leczenia, wspomagające terapie farmakologiczne, nabierają coraz większego znaczenia. Książka ta wychodzi naprzeciw oczekiwaniom z tym związanym.

 

SPIS TREŚCI

WPROWADZENIE 5

1. RYS HISTORYCZNY 11

WYKORZYSTANIE MIODU NA PRZESTRZENI DZIEJÓW 11

2. POWSTAWANIE I POZYSKIWANIE MIODU 27

POWSTAWANIE MIODU Z NEKTARU I SPADZI 27

POZYSKIWANIE MIODU 30

TYPY I ODMIANY MIODU 32

3. WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE MIODU 35

WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNE 35

CIĘŻAR WŁAŚCIWY I LEPKOŚĆ 38

KWASOWOŚĆ 41

Kwasowość ogólna 43

PRZEWODNOSC ELEKTRYCZNA 46

4. SKŁAD CHEMICZNY MIODU 49

ZAWARTOŚĆ WODY 49

OGÓLNA ZAWARTOŚĆ CUKRÓW 51

CUKRY REDUKUJĄCE 52

GLUKOZA I FRUKTOZA 57

SACHAROZA I TREHALOZA 59

MELECYTOZA I INNE CUKRY 61

15. 5-HYDROKSYMETYLOFURFURAL 64

KWASY ALIFATYCZNE I AROMATYCZNE 66

BIAŁKA I PEPTYDY W MIODZIE 70

WOLNE AMINOKWASY 73

ENZYMY 75

ZWIĄZKI FENOLOWE 81

KWASY FENOLOWE 84

FLAWONOIDY 88

SUBSTANCJE LOTNE MIODU 92

WITAMINY 96

BIOPIERWIASTKI 100

INNE SKŁADNIKI 108

5. SKŁADNIKI MIODU SZKODLIWE DLA ZDROWIA 113

SUBSTANCJE ROŚLINNE SZKODLIWE 113

METALE SZKODLIWE DLA ZDROWIA 117

ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN W MIODZIE 122

AZOTANY I AZOTYNY W MIODZIE 125

LEKI STOSOWANE W TERAPII PSZCZÓŁ 127

PIERWIASTKI PROMIENIOTWÓRCZE W MIODZIE 130

ROZTOCZA 132

OKREŚLANIE ODMIANY MIODU 133

6. ZAGADNIENIA JAKOŚCIOWE 149

HIGIENA POZYSKIWANIA MIODU 149

WYMAGANIA NORMATYWNE DOTYCZĄCE MIODU 155

OCENA JAKOŚCI HANDLOWEJ MIODU 161

7. MIKROBIOLOGIA MIODU 165

MIKROFLORA MIODU 165

FERMENTACJA MIODU 170

PRZEŻYWALNOŚĆ DROBNOUSTROJÓW CHOROBOTWÓRCZYCH W MIODZIE 173

PRZETRWALNIKI JADU KIEŁBASIANEGO W MIODZIE 177

DEKONTAMINACJA MIKROBIOLOGICZNA MIODU 182

8. KRYSTALIZACJA! PRZECHOWYWANIE 187

KRYSTALIZACJA MIODU 187

SPOSOBY DEKRYSTALIZACJI MIODU 194

CZYNNIKI OPÓŹNIAJĄCE KRYSTALIZACJĘ MIODU 196

MIODY KREMOWE 198

DEHYDRATACJA MIODÓW ODMIANOWYCH 199

WARUNKI PRZECHOWYWANIA MIODU 201

WPŁYW PRZECHOWYWANIA MIODU NA JEGO JAKOŚĆ 203

ZAFAŁSZOWANIA MIODU 207

9. DZIAŁANIE MIODU NA DROBNOUSTROJE 211

MECHANIZM DZIAŁANIA MIODU NA DROBNOUSTROJE 211

ANTYBIOTYCZNE DZIAŁANIE MIODU 221

ANTYBIOTYCZNE DZIAŁANIE WYCIĄGÓW I DESTYLATÓW Z MIODU 227

ANTYBIOTYCZNE DZIAŁANIE MIODU WYTWARZANEGO PRZEZ PSZCZOŁY BEZŻĄDŁE 229

WPŁYW OGRZEWANIA, ŚWIATŁA I OKRESU PRZECHOWYWANIA NA ANTYBIOTYCZNE DZIAŁANIE MIODU 231

OCENA ANTYBIOTYCZNEGO DZIAŁANIA MIODU NA WZORCOWE DROBNOUSTROJE CHOROBOTWÓRCZE 234

SYNERGISTYCZNE DZIAŁANIE MIODU I ANTYBIOTYKÓW NA DROBNOUSTROJE CHOROBOTWÓRCZE 240

DZIAŁANIE MIODU NA BAKTERIE WYWOŁUJĄCE SCHORZENIA DERMATOLOGICZNE 242

DZIAŁANIE MIODU NA BAKTERIE WYWOŁUJĄCE ZAKAŻENIA PRZEWODU POKARMOWEGO 246

DZIAŁANIE MIODU NA BAKTERIE WYWOŁUJĄCE ZAKAŻENIA JAMY USTNEJ 250

DZIAŁANIE MIODU NA DROBNOUSTROJE WYWOŁUJĄCE ZAKAŻENIA DRÓG ODDECHOWYCH 253

DZIAŁANIE MIODU NA BAKTERIE WYSTĘPUJĄCE NA SKÓRZE W TRAKCIE CEWNIKOWANIA 255

DZIAŁANIE MIODU NA GRZYBY PATOGENNE 257

DZIAŁANIE MIODU NA DROBNOUSTROJE WYWOŁUJĄCE ZAPALENIE WYMION U BYDŁA I ZAKAŻENIE ŻYWNOŚCI 261

WŁAŚCIWOŚCI KONSERWUJĄCE MIODU 263

10. WŁAŚCIWOŚCI BIOLOGICZNE 271

PRZECIWUTLENIAJĄCE WŁAŚCIWOŚCI MIODU 271

PRZECIWMUTAGENNE DZIAŁANIE MIODU 280

PRZECIWNOWOTWOROWE DZIAŁANIE MIODU 282

IMMUNOREGULUJĄCE I IMMUNOSTYMULUJĄCE WŁAŚCIWOŚCI MIODU 287

DZIAŁANIE IMMUNOSUPRESYJNE 290

ALERGENNE WŁAŚCIWOŚCI MIODU PSZCZELEGO 293

ODTRUWAJĄCE DZIAŁANIE MIODU 299

DZIAŁANIE OSŁONOWE MIODU 304

ADAPTOGENNE DZIAŁANIE MIODU 306

WPŁYW MIODU NA UKŁAD CZERWONOKRWINKOWY 307

WPŁYW MIODU NA PRZEMIANĘ LIPIDÓW 309

WPŁYW MIODU NA PRZEMIANĘ WĘGLOWODANÓW 312

WPŁYW MIODU NA UKŁAD IMMUNOLOGICZNY 316

DZIAŁANIE MIODU NA UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY I ODDECHOWY 322

DZIAŁANIE MIODU NA NERKI I WĄTROBĘ 324

Skip Navigation Links
Sklep
| O nas..
| Koszyk
| Galerie
| Regulamin
| Inf. Wysyłka
| Zaloguj
| Kontakt

Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie tekstu oraz grafiki ze strony zabronione Copyright © Sklep Pszczelarski Szczepan Socha 2014