Termin realizacji zamówień na FORMY i ŚWIECE wynosi 3-15 dni roboczych

Koszyk pusty
Skip Navigation Links
Sklep
| O nas..
| Koszyk
| Galerie
| Regulamin
| Inf. Wysyłka
| Zaloguj
| Kontakt
Cennik detaliczny:

Nazwa:

Książka - "Miód, propolis, pyłek, wosk"

Nr katalogowy:

0369

Cena:

Brutto: 35,00

jednosta miary: egz.

Opis:

Autor: Wolfgang Oberrisser
Wydawca: MULTICO Oficyna Wydawnicza
Stron: 104
Format: 15,5x22 cm
Rok wydania: 2001
Oprawa: Twarda
ISBN: 83-7073-765-8


Przed mowa


Książka poświęcona jest pozyskiwaniu i przerobowi produktów pszczelich. Została napisana dla osób interesujących się miodem i innymi cennymi produktami wytwarzanymi przez pszczoły. Warto poznać proces powstawania produktów pszczelich i sposoby obchodzenia się z nimi.

Pierwszym opisanym produktem jest miód - przeważnie główne źródło dochodu pszczelarza. Opisaliśmy tradycyjne sposoby pozyskiwania i wirowania miodu.

Ważnym produktem jest też kit pszczeli, czyli propolis. Wcześniej nie wykorzystywano go z braku wiedzy na temat jego właściwości. Opisujemy niemal wszystko, co należy wiedzieć na temat odbioru i przerobu kitu pszczelego.

Do delikatniejszych produktów należy pyłek kwiatowy, który łatwo się psuje przy nieumiejętnym postępowaniu. Ponieważ jego odbiór zajmuje dużo czasu, wielu pszczelarzy z niego rezygnuje. W tej książce opisujemy, jak można odbierać pyłek czysto i bez większego trudu.

Bardzo ciekawym produktem jest mleczko pszczele, tylko przeważnie na tę produkcję brakuje już czasu. Aby móc wytwarzać mleczko, trzeba opanować chów matek pszczelich. Opisujemy pokrótce niektóre metody chowu, co daje pogląd na pracę pozwalającą uzyskać produkt

końcowy.

Dokładnie przedstawiamy także wosk pszczeli: jego topienie, produkcję węzy oraz wyrób świec i przerób na kremy.

Następny rozdział traktuje o kosmetykach naturalnych z produktami pszczelimi do użytku domowego, dzięki czemu możemy sami wypróbować niezliczone przepisy. Przy produktach kosmetycznych zaleca się ostrożność, gdyż zawsze może dojść do reakcji skórnej bądź innej postaci alergii.

Miód pitny jest jednym z najstarszych napojów alkoholowych i w ostatnim czasie zyskuje ciągle na znaczeniu.

Ciekawym produktem z miodu jest ocet miodowy, podajemy kilka przepisów na użytek domowy.

Na zakończenie prezentacji produktów pozostawiliśmy likiery z miodem pszczelim, których produkcja to odrębna dziedzina wiedzy.

Na koniec objaśniamy bliżej lecznicze właściwości produktów pszczelich.

Książka ta ma być zachętą do wytwarzania nowych produktów pszczelich i rozproszyć obawy przed niepowodzeniem.

Skip Navigation Links
Sklep
| O nas..
| Koszyk
| Galerie
| Regulamin
| Inf. Wysyłka
| Zaloguj
| Kontakt

Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie tekstu oraz grafiki ze strony zabronione Copyright © Sklep Pszczelarski Szczepan Socha 2014